| Τα ΝΕΑ μας |

«Καινοτομία και Συνέργειες στον Αγροδιατροφικό Τομέα», μια επιχειρηματική συνάντηση από το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ με συμμετοχή επιχειρήσεων στον τομέα της αγροδιατροφής

Η επίσημη πρώτη παρουσίαση των Δρόμων του Κρασιού Αθήνας έγινε την Πέμπτη 4/12/14 στα πλαίσια εκδήλωσης που διοργάνωσε το  Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ στο Κέντρο Ελληνικής Παράδοσης, Μητροπόλεως 59, με θέμα «Καινοτομία και Συνέργειες στον Αγροδιατροφικό Τομέα».

Περισσότερα...

Η ποικιλία Σαββατιανό

 Γράφει: Ελένη Κεφαλοπούλου - Δημοσιογράφος Οίνου

ΣαββατιανόΤο Σαββατιανό είναι η κατ εξοχήν γηγενής ποικιλία της Αττικής αλλά και η πιο διαδεδομένη σε όλη την Ελλάδα. Η προέλευσή του χάνεται στα βάθη της ιστορίας. Ξέρουμε ότι η καλλιέργειά του πέρασε από την Αττική στην Πολυστάφυλον Άρην (Βοιωτία) και στην Ιστιαία (Εύβοια), όπως αναφέρει ο Όμηρος. Καθώς και στην Μεσηβρία, στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας, που ήταν ελληνική αποικία των Μεγαρέων αλλά και στην γειτονική Αγχίαλο, αποικία των Μηλισίων με την οποία ήταν σε συνεχή ανταγωνισμό. Το Σαββατιανό συνδέθηκε με την παραγωγή της ρετσίνας, του πιο ιδιαίτερου και παραγνωρισμένου κρασιού της Ελλάδας.

Η μεγάλη αντοχή της ποικιλίας στην ξηρασία και στις υψηλές θερμοκρασίες την κατέστησε τον πρωταγωνιστή του Αττικού αμπελώνα από την αρχαιότητα. Ο αμπελώνας της Αττικής είναι από τους θερμότερους και ξηρότερους της Ελλάδας με θερμικό άθροισμα που ξεπερνά τα 2.300dd και ετήσια βροχόπτωση που δεν υπερβαίνει τα 480mm.

ΣαββατιανόΤο Σαββατιανό είναι φυτό μέτριας ζωηρότητας, που διαμορφώνεται σε κυπελλοειδή ή αμφίπλευρα γραμμικά σχήματα και παρουσιάζει αντοχή στις ασθένειες. Τα τσαμπιά του είναι μεγάλα, φτάνουν μέχρι και τα 500γρ. σε αμπελώνες που ποτίζονται. Καθώς είναι παραγωγική ποικιλία το μεγάλο στοίχημα των παραγωγών για ποιοτικά κρασιά είναι η μικρή στρεμματική απόδοση. Το Σαββατιανό οινοποιείται μονοποικιλιακά ή σε Blend με άλλες πιο τραγανές και αρωματικές ποικιλίες, όπως το Ασύρτικο κι ο Ροδίτης. ποικιλίες. Τα κρασιά από Σαββατιανό διαθέτουν διακριτικά αρώματα φρούτων, όπως το αχλάδι, το πράσινο μήλο και το ροδάκινο, και λουλουδιών. Πολλές φορές παρουσιάζουν ένα βοτανικό χαρακτήρα ή ορυκτές νότες. Στο στόμα είναι καλοδομημένα με σωστή ισορροπία και καλή επίγευση. Το πέρασμα από βαρέλι δίνει μια άλλη διάσταση στην ποικιλία ενισχύοντας τα αρώματα από ώριμα κίτρινα φρούτα και
αποξηραμένα βερύκοκα.

Μπουκάλια ΣαββατιανόΗ εμπειρία και η έρευνα έχει αποδείξει ότι το Σαββατιανό από αμπέλια με μικρή παραγωγή και τρύγο τη σωστή χρονικά στιγμή έχει τεράστιες δυνατότητες για την παραγωγή κρασιών με αρωματική ένταση και γευστικό πλούτο. Τώρα πια μπορούμε να μιλάμε για την νέα γενιά Σαββατιανών. Προέρχονται από αμπέλια μη αρδευόμενα, με μικρές αποδόσεις (400κιλά/στρέμμα), από κλήματα μέσης ηλικίας 50 ετών σε συνδυασμό με σύγχρονα οινοποιεία. Ξεχωρίζουν για τη δυνατότητα παλαίωσης, την εξαιρετική οξύτητα και συνεχώς αναγνωρίζονται σε διεθνείς διαγωνισμούς.

ΣαββατιανόΤο Σαββατιανό έχει ταυτιστεί με τη ρετσίνα, το παραδοσιακό κρασί της Αττικής από την αρχαιότητα, που τα τελευταία χρόνια, χάρη στην προσπάθεια εμπνευσμένων οινοποιών αναδεικνύεται ξανά σε ένα δυνατό brand name. Η ποικιλία επίσης προσφέρεται για την παραγωγή γλυκών κρασιών είτε με λιάσιμο είτε με βράσιμο, την πατροπαράδοτη συνταγή των Μεσογείων.