| Τα ΝΕΑ μας |

«Καινοτομία και Συνέργειες στον Αγροδιατροφικό Τομέα», μια επιχειρηματική συνάντηση από το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ με συμμετοχή επιχειρήσεων στον τομέα της αγροδιατροφής

Η επίσημη πρώτη παρουσίαση των Δρόμων του Κρασιού Αθήνας έγινε την Πέμπτη 4/12/14 στα πλαίσια εκδήλωσης που διοργάνωσε το  Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ στο Κέντρο Ελληνικής Παράδοσης, Μητροπόλεως 59, με θέμα «Καινοτομία και Συνέργειες στον Αγροδιατροφικό Τομέα».

Περισσότερα...

Δρόμοι Κρασιού Αθήνας

Γράφει: Ελένη Κεφαλοπούλου - Δημοσιογράφος Οίνου

Μια φορά κι έναν καιρό ο θεός Διόνυσος επισκέφθηκε την Αττική και αποφάσισε ότι ο τόπος ήταν κατάλληλος για την αγαπημένη του άμπελο. Δίδαξε λοιπόν την καλλιέργεια του αμπελιού και την παραγωγή οίνου στον Ικάριο, βασιλιά ενός δήμου της Αθήνας, που ίσως ήταν ο πρώτος άνθρωπος που ευλογήθηκε μ΄ αυτή τη γνώση.
Από τότε έχουν περάσει πάνω από 3.000 χρόνια που το αμπέλι καλλιεργείται στη γη της Αττικής. Όλα τα ιερά και οι τόποι λατρείας είναι περιτριγυρισμένα ακόμα και σήμερα από αμπέλια. Οι αναφορές στον Αττικό Οίνο είναι διαχρονικές. Εξάλλου κρασί και σταφύλια αποτελούσαν πάντα ένα από τα σημαντικότερα προϊόντα της περιοχής. Οι αττικοί αμφορείς ταξίδεψαν το κρασί στα πέρατα του κόσμου, ενώ κύλικες, κρατήρες και άλλα αγγεία μαρτυρούν την οινική ιστορία της Αθήνας. Είναι μοναδική στο κόσμο μια αμπελοοινική παράδοση τόσων χιλιετιών.
Οι ποικιλίες σταφυλιών που καλλιεργούνται σήμερα είναι πολλές αλλά το Σαββατιανό είναι η χαρακτηριστική ποικιλία της Αττικής. Η έκταση του αμπελώνα ξεπερνά τα 65.000 στρέμματα και είναι πολλά τα οινοποιεία, που με σύγχρονα πλέον μέσα συνεχίζουν την μακραίωνη παράδοση.
Οι παραγωγοί κρασιού, με φροντίδα για το αμπέλι και τις γηγενείς ποικιλίες, τεχνογνωσία και συνεχείς 'πειραματισμούς' ξαναβάζουν την Αθήνα στον παγκόσμιο οινικό χάρτη.
Η Αθήνα όμως έχει έναν ακόμα λόγο που την κάνει να ξεχωρίζει. Είναι η μόνη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που τα αμπέλια και τα οινοποιεία της βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από την πόλη. Οι Δρόμοι κρασιού Αθήνας σας καλούν σε ένα μαγικό ταξίδι σε έναν από τους ιστορικότερους αμπελώνες του πλανήτη.